چند روزی است که در حال مطالعهی کتاب «نظام حقوقی زن در اسلام»ِ علامهی شهید، حضرت استاد مرتضا مطهری هستم. مقدمهی بخش دوم کتاب با جملاتی شروع میشود که مرا بیش از باقی مطالب کتاب فکری کرد:
«...من بر خلاف بسیاری از افراد، از تشکیکات و ایجاد شبهههایی که در مسایل اسلامی میشود -با همه علاقه واعتقادی که به این دین دارم- به هیچ وجه ناراحت نمیشوم، بلکه در ته دلم خوشحال میشوم. زیرا معتقدم ودر عمر خود به تجربه مشاهده کردهام که این آیین مقدس آسمانی، در هر جبهه از جبههها که بیشتر مورد حمله وتعرض واقع شده، با نیرومندی و سرافرازی و جلوه و رونق بیشتری آشکار شده است.
خاصیت حقیقت همین است که شک و تشکیک به روشن شدن آن کمک میکند. شک مقدمهی یقین، و تردید پلکان تحقیق است.در رسالهی زندهی بیدار از رسالهی میزان العمل غزالی نقل میکند که:
«...گفتار ما را فایده این بس باشد که تو را در عقاید کهنه و موروثی به شک میافکند زیرا شک پایهی تحقیق است و کسی که شک نمیکند درست تأمل نمیکند. و هر که درست ننگرد، خوب نمیبیند و چنین کسی در کوری و حیرانی به سر میبرد.»
بگذارید بگویند وبنویسند و سمینار بدهند و ایراد بگیرند، تا آنکه بدون آنکه خود بخواهند وسیله روشن شدن حقایق اسلامیگردند.»
***
پینوشتها:
1.مطالعهی این کتاب را به همه، اعم از دختر و پسر، پیشنهاد مینمایم+کتاب فلسفهی حجاب+اگر هم وقت شد کتاب اخلاق جنسی.
2.در جستوجویی مربوط به این موضوع به مقالهای با عنوان «پلورالیسم فرهنگی از نگاه استاد مطهری» برخوردم که بد نیست مطالعه شود.
3.یکی دیگر از چیزهایی که پیرو متن فوق، به آن فکر میکنم این است که شاید اگر در اواخر دههی 60 و نیمهی اول دههی 70 شمسی فضای کشور آنگونه بسته نمیبود، هیچ وقت در انتخابات سال 76 نتیجهی آرای مردم چنان نمیشد که میدانم و میدانید.